Zaslužena pobeda nad liderom na tabeli – nasred Karaburme

BEOGRAD, 30. mart – Da je neki neutralan posmatrač došao danas da gleda utakmicu dva tima u Beogradu, a da ne zna koji su koji, teško da bi pomislio da su momci u prugastim plavo-belim dresovima ti koji drže čelnu poziciju, a ne recimo ovi u belim. Beograđani nisu pokazali zašto su tu gde jesu na tabeli, a Smederevci su to što su bili bolji u većem delu susreta na kraju pretvorili u zasluženo osvajanje sva tri boda: OFK Beograd – Smederevo 1924 1:2 (1:0).

Početku meča prethodila je, u najmanju ruku, čudna situacija – navijačima Smedereva nije dozvoljeno da bodre svoje ljubimce, navodno zbog transparenata uvredljive sadržine koje su pokušali da unesu na tribinu.

Što se samog meča tiče, već od samog starta videlo se da su fudbaleri Smedereva na Karaburmu došli da se nadigravaju, a ne brane, pa su tako imali nekoliko uzastopnih kornera, bio je tu i udarac Saše Jovanovića sa ivice šesnaesterca, koji je Popović na golu domaćina odbranio.

Smenjivali su se potom timovi u posedu lopte, no bez nekih izrazitijih prilika pred oba gola, a onda je u 44. minutu Ognjen Ilić pokušao šutem sa dvadesetak metara, ali je lopta prošla pored desne stative njegovog imenjaka Lukića.

Izgledalo je da će se na odmor otići bez golova kada je u 45. minutu domaćin stigao do prednosti; Nikola Mituljikić je precizno šutirao sa 16 metara u levi ugao Lukića. Golu je, reklo bi se, prethodio prekršaj za Smederevo na polovini OFK Beograda, ali se sudija nije oglasio, nastavljena je akcija iz koje je postignut pogodak.

Rezultatski zaostatak na poluvremenu nije pokolebao Smederevce, naprotiv. Kako je počeo drugi deo videla se njihova rešenost da se ne predaju bez borbe favorizovanom protivniku.

Igrao se 60. minut kada je Lokosa je oduzeo loptu na sredini terena i odlično proigrao levokrilnog napadača Lazara Markovića, a ovaj je preciznim udarcem sa 13-14 metara iskosa matirao Popovića.

Ostao je utisak da je Smederevo u 72. minutu oštećeno za čist jedanaesterac. Gotovo izvesno da je šut Lazara Markovića jedan odbrambeni igrač domaćih zaustavio unutar kaznenog prostora, ali je sudija Danilo Jerinić odlučio da je to bilo izvan šesnaesterca. Kao, za neki centimetar. Šut iz slobodnog udarca Obradovića bukvalno sa 16 metara otišao je visoko preko gola.

Naredna velika prilika za goste viđena je u 79. minutu, no Lazar Marković ne koristi dobro proigravanje, baš kao što ni Obradović, nije iskoristio proigravanje Petronijevića, njegov šut je izblokiran, lopta odlazi u korner. Ali, nakon tog udarca sa ugla promena na semaforu; Lazar Marković upućuje centaršut, Kostić je najbolji u skoku i Smederevci preokreću rezultat u svoju korist.

Zaigrali su tada domaći mnogo ambicioznije, često na ivici rizika da ih iznenadi neka kontra, ali bilo je kasno, svi njihovi pokušaji da ugroze Lukića ostali su bez uspeha, daleko od toga da su bili ma i najmanje blizu eventualnog izjednačenja.

Smederevci su tako, po svemu viđenom ovog popodneva, uzeli zasluženo sva tri boda na Karaburmi, imali su se rašta i radovati. Ponovo su blizu vrha, sada su treći na tabeli sa 43 boda, koliko ima i Jedinstvo iz Uba na poziciji niže, ali i slabijom gol razlikom. Može da ih eventualno, i jedne i druge, u salučaju pobede prestigne Inđija, koja se sastaje sa Kolubarom u Lazarevcu.

Vremena za slavlje, ipak, nema mnogo; prvenstvo se nastavlja već u sredu, kada Smederevcima sledi novi derbi. Na stadion kraj Stare železare, na sa početkom  16 sati, dolazi ekipa Tekstilca iz Odžaka, druga na tabeli. Tekstilci su danas napunili mrežu Radničkog iz Sremske Mitrovice, dali su pet, do duše i primili dva gola.

Posle tog meča, u nedelju Smederevci putuju u Lazarevac, na noge Kolubari.

 

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!